Aile Asil Bir Miras:  Bahar Ekinoksu olan 21 Mart 1923’de tam olarak öğlen 12.00 de Nirmala Salve, coğrafik olarak Hindistan’ın tam ortasında bulunan Chindwara kasabasında dünyaya geldi. Atalarından miras kalan soylu kaliteler küçük yaştan itibaren Nirmala’nın karakterinde kendini gösteriyordu.

Anneannesi, Sakhubai Salve’nin cesareti ve erdemli kaliteleri yüzyıllarca ailenin soyunda kendini gösterdi. 1883 hamileliğinin son dönemlerinde, Sakhubai eşini trajik bir şekilde kaybetti. Eşinin ailesi tarafından tehdit edilen Sakhubai sağanak yağışlı bir muson gecesi dört çocuğunu da alarak evden ayrıldı.

Fiziksel koşulları, üzerindeki elbisesi, sağanak yağmur ve kabarmış nehire rağmen çocuklarını nehrin karşı kıyısına geçirmiş, 8 km uzaklıktaki en yakın tren istasyonuna kadar yürümüşlerdi. Şafak vakti, Sakhubai’nin abisinin yaşadığı şehire, Ujjain’e gitmek için trene bindiler. Bu zorlu koşullar altında Shri Mataji’nin babası Prasad Rao Salve dünyaya geldi.

Sakhubai ve çocukları daha rahat ve maddi olarak refaha sahip oldukları hayattan daha sade bir hayata geçiş yapmak zorunda kaldılar. Her şeye rağmen çocuklarının eğitimi Sakhubai için çok önemliydi . Bunun yanı sıra çocuklarına fedakarlık, özveri ve kararlılık aşılamıştı. Evde gazyağı kalmadığında derslerini sokak lambaları altında tamamlamak zorunda kalmışlardı.

Prasad Rao, kardeşlerin en küçüğü, çok başarılı bir öğrenciydi. Akademik kariyeri boyunca hep burs kazanmıştı. Hukuk okumuş ve Chindwara’da tanınmış bir şirkette işe girmişti. İşe girdikten kısa bir süre sonra evlenmiş fakat beş çocukla 37 yaşında dul kalmıştı. Çocukların iyi bir yetişmesi için akrabaları yeniden evlenmesi adına O’nu zorlamışlardı.

Nagpur’da genç bir bayan vardı, Hindistan’da matematik alanında onur ödülü kazanmış olan ilk bayan, Cornelia Karuna Jadhav. Aynı zamanda Sanskrit dilinde eğitim almış, eski Hint kültürü konusunda bilgiliydi. Eğitim seviyesi sebebi ile Cornelia’nın babası ona uygun bir eş bulmakta çok zorluk yaşıyordu.

Ortak arkadaşları aracılığıyla Prasad Rao, Cornelia’nın babasına evlenme düşüncesini iletti. Beş çocuk ile dul kalmış bir adamdan gelen bu teklifi değerlendirmek kolay olmadı. Fakat Cornelia bu adamın zekasına, Tanrı’ya olan inancına hayran kaldı ve çok genç yaşta annesiz kalmış çocuklara karşı büyük bir şefkat hissetti. 21 Haziran 1920’de evlendiler.

Prasad Rao ve Cornelia ülkelerine, derin kültürüne, ve değerlerine karşı ortak bir sevgi besledi. 1925’de Mahatma Ghandi ile tanıştıklarında kızları Nirmala henüz iki yaşındaydı. Bu tanışma onlarda derin bir etki bıraktı. Ghandi’nin bağımsız bir Hindistan için olan sessiz direniş vizyonunu anlayıp paylaştılar.

Aile – Asil bir Miras

Prasad Rao’ya İngilizler tarafından unvan verilmesine ve Hristiyan olmalarına rağmen (ki İngiliz yönetimi zamanında Hindistan’da Hristiyan olmanın çok ciddi artıları vardı) kendisi ve eşi bağımsız Hindistan mücadelesine katılmak için bir saniye bile düşünmediler. Nagpur Halk meydanında yurtdışından gelmiş olan kıyafetlerini yaktılar, bu mücadelenin parçası olmaları sebebiyle birkaç kere hapiste yattılar. Bu süre zarfında yaşananlar nedeniyle ailede ağlamayı yasakladılar. Hindistan’ın bağımsızlığı en önemli şey ve fedakarlık bunun ilk kuralıydı.

Ailesi evden uzakta iken Shri Mataji ailenin bakımını üstlenmişti. Bu şekilde, kardeşleri eğitimlerine devam edebilecekti. O zamanlar henüz sekiz yaşındaydı. Sonraki yıllarda, Shri Mataji kendisi bağımsızlık mücadelesine destek olmuştur. Öğrencilerin mücadeleye katılmasına ön ayak olmuş, bu sebeple birkaç kere İngilizler tarafından işkence edilmiş ve hapse atılmıştır. Fakat bu deneyimlerin hiçbiri onun mücadeleci ruhunu yaralamamıştır. Hayatı boyunca atalarından gelen ezeli kalitelerin; cesaret, fedakarlık ve şefkatin canlı bir örneği olmuştur.

Aile - Asil Bir Miras

 

error: Content is protected !!